Hvad er mobilt bredbånd

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Mobilt bredbånd er en type internetforbindelse, der bruger mobilnetværk til at give adgang til internettet.

Et mobilt netværk, især 5G er hurtigere, mere stabilt og kan være mere fleksibelt end traditionelt bredbånd. 

Med andre ord kan det kan bruges overalt med da du blot skal have din smartphone med dig.

Mobilt bredbånd kan bruges på både smartphones og tablets med simkort, hvilket gør det til et ideelt valg for rigtig mange mennesker, der er på farten.

Internet banner

Er mobilt bredbånd billigt?

Mobilt bredbånd er en smart og billig måde at holde forbindelsen på, når du pendler mellem skole, studie og arbejde

Du får adgang til internettet fra mobile enheder, såsom telefoner, tablets og bærbare computere.

Mange udbydere tilbyder billig mobilt bredbånd planer til forskellige prisklasser afhængigt af hvor mange gigabyte du forventer at bruge.

Afhængigt af internetudbyderen og abonnement kan det blive en af de billigste muligheder for at få adgang til internettet sammenlignet med andre muligheder.

Fordele og ulemper med fremtidens bredbånd

Her får du et lille udpluk af både fordele og ulemper med et mobilt bredbånd.

Denne type internet er nemlig ikke for alle, og på trods af den nemme opsætning kan der være begrænsninger i forhold til et stort mængde dataforbrug.

Fordele

  • Mobilt bredbånd er billigere end kablet, og du opnår en stor besparelse
  • Let installering, kræver kun SIM-KORT der indsættes til router eller computer 
  • Stabilt og gode hastigheder på over 30 mbit/s og gerne meget højere 
  • Flexibelt der kan bruges på farten eller rejse
  • Du valgfrit skifte eller opsige dit abonnement 

TIP! Sammenlign mobil bredbånd priser med 5G og SPAR penge på dit abonnement

Ulemper

  • Begrænset data, fordi højst må bruge et antal gigabyte månedligt, der hurtigt kan blive opbrugt, hvis du streamer eller gamer meget
  • Ekstrem langsom helt ned på 120 kbit/s, hvis data er opbrugt inden måneden er omme
  • Ringe dækning findes i alle områder i Danmark, og risikoen er større hvis du bor i udkanten, eller er langt væk fra den nærmeste maste eller storby
  • Ikke det bedste valg, hvis deler bredbånd med andre udover dig selv
  • Ustabilt til gaming og streaming i høj kvalitet

Forskel på almindelig bredbånd og mobilt bredbånd

Almindelig bredbånd og mobilt bredbånd er to forskellige typer internetforbindelse. Almindelig bredbånd er en fastnetforbindelse, der kræver, at der er installeret en fysisk linje for at få adgang til internettet. 

Mobilt bredbånd er en internetforbindelse, der bruger mobilnetværk, såsom 3G, 4G og 5G til at oprette forbindelse til internettet.

Den største forskel mellem disse to typer forbindelser er stabilitet og hastighed. Almindelig bredbånd giver hurtigere hastigheder med mere stabile forbindelser, mens mobilt bredbånd kan være langsommere.

TIP! Det nyeste internet på farten er mobilt 5G bredbånd, der med andre ord bliver kaldt for “fibernet i lommen” Alle nyere enheder kan koble sig på 5G netværket

Derudover har almindeligt bredbånd højere dataloft end mobilt bredbånd, hvilket gør det bedre til at downloade store filer eller streame videoindhold.

Denne teknologi med meget hurtigt 5G, der som regel kræver en nyere smartphone giver internetadgang nu langt mere udbredt og pålidelig end for bare for få siden.

5G der anvendes af mobilnetværk, er blevet forfinet gennem mange år gennem fremskridt inden for avanceret datatransmission og forbedret mobildækning. 

TIP! Her kan du sammenligne fibernet priser og få et lynhurtigt internet

Kunderne er glade for funktioner som hurtigere downloads, mulighed for streaming, gaming, stabilt videoopkald, bedre dækningsområde og mange andre brugbare features til fremtidens brug.

Hvor hurtigt er 5G mobilt bredbånd?

5G er den seneste generation af mobilt netværk, og kan opnå højere hastigheder end de tidligere generationer som 3G og 4G.

I teorien kan 5G hastigheder nå op til 1.000 Mbit/s. Sandsynligt vil hastigheden være meget forskelligt alt afhængig af udbyder og din placering.

I flere byområder hvor 5G er fuldt implementeret, kan du forvente hastigheder på mellem 100 Mbit/s og 1.000 Mbit/s.

Sammenlignet med 3G og 4G er det naturligvis på papiret langt hurtigere. Glem ikke at 5G stadig er under udrulning i mange dele af verden, og fuld dækning er endnu en realitet.

Både i Danmark, men også store områder i Europa kan 5G hastighederne være meget lavere, eller muligvis slet ikke tilgængeligt, da teknologien endnu er udbygget eller gearet til det.

3G og 4G er mest udbredt endnu

Selvom 5G er den nyeste generation af mobilt netværk og har bedre hastigheder, er 3G og 4G stadig relevante og nyttige i mange situationer. Med andre ord kan visse områder kun benytte 3G og 4G netværk.

Så på trods af 5G bliver mere udbredt, er dækningen af 3G og 4G stadig mere omfattende, især i landområder og andre mindre befolkede steder.

Hvis du bor eller rejser i et område, hvor 5G endnu ikke er tilgængeligt, kan 3G og 4G være dine bedste mulighed eller endda den eneste for mobilt bredbånd.