
Enlige og par, der primært bruger internettet til at surfe, tjekke e-mails og streame musik og lydbøger, vil ofte finde en hastighed på op til 50 Mbit/s tilstrækkelig.
Fibernet hastigheder er som regel hurtige og stabile. Men hvilke hastigheder er nødvendige for en effektiv internetforbindelse for den enkelte familie?
Her ser vi nærmere på de forskellige fibernet hastigheder og virkning for den enkelte familie, eller hvor besværligt det kan blive med langsom eller ringe internetforbindelse.
Fibernet hastigheder hvad skal jeg vælge?
Når du skal vælge det bedste fibernet, kommer det helt an på, hvad og hvor meget du bruger internettet til dagligt. Kort fortalt kan man sige, at jo mere internet og flere, der deles om samme netværk, f.eks. Wi-Fi, desto mere belastet bliver nettet.
Dette stiller naturligt krav til bedre hastigheder. Den maksimale hastighed er lige nu på 1000/1000 Mbit/s, men det er langt fra alle, der har behov for så høj en hastighed.
Her er vores anbefalinger til fibernet hastigheder
Lille forbrug (op til 50 Mbit/s)
Enlige og par med let behov for, at surfe, tjekke e-mails, og streame musik og lydbøger, så er en hastighed på op til 50 Mbit/s oftest være tilstrækkelig.
Mellem forbrug (50-100 Mbit/s)
Enlige og par med moderat behov for streaming, daglig surfing og lettere underholdning vil ofte finde en hastighed på op til 100 Mbit/s tilstrækkelig.
Større forbrug (100-300 Mbit/s)
Par med børn og større behov, som dagligt streamer, gamer, surfer og eventuelt arbejder hjemmefra, har brug for en stabil internetforbindelse med hastigheder op til 500 Mbit/s. Her vil fibernet være en bedre løsning end almindeligt bredbånd.
Stort forbrug (300-1.000 Mbit/s)
Den store familie med omfattende behov, der dagligt gamer online, streamer i 4K, deler forbindelse mellem mange enheder og arbejder hjemmefra, har brug for en lynhurtig fibernetforbindelse på op til 500 Mbit/s eller mere for at alle kan få fuldt udbytte af internettet.
Hvilke fibernet hastigheder er mest stabilt?
Når det kommer til fibernet, er alle hastigheder generelt meget stabile på grund af den teknologi, der anvendes til fiber. Fibernet leverer data gennem optiske fiberkabler, hvilket sikrer minimal signaltab og meget høj stabilitet.

Om du vælger 100/100 Mbit/s, 300/300 Mbit/s eller 1000/1000 Mbit/s påvirker ikke stabiliteten, men det gør nettet bedre og mere effektivt til at håndtere flere enheder i samme bolig. Dette sikrer, at din streaming af Netflix eller TV2 Play ikke forringes.
Hvis der bruges mange timer dagligt på videoer fra sociale medier som Instagram, TikTok eller Facebook, anbefales højere fibernethastigheder. Det giver bedre flow og hurtigere internet.
Hvor hurtigt er fibernet hastigheder på 100/100 Mbit/s?
Fibernethastigheder på 100/100 Mbit/s betyder, at du kan hente og sende data med en hastighed på 100 megabit per sekund. Forestil dig, at internettet er en motorvej. Med 100/100 Mbit/s har du en bred og hurtig motorvej, hvor mange biler (data) kan køre hurtigt både frem og tilbage.
Dette er hurtigt nok til at streame videoer i rigtig fin kvalitet, spille mindre spil, og have flere enheder, som tablets og smartphones, tilsluttet på samme tid. Det betyder flere i husstanden kan bruge samme Wifi netværk til et moderat forforbrug.

Men vi anbefaler at gå et skridt højere op til 300/300 Mbit/s, hvis I er mere end to personer, der streamer dagligt eller spiller på konsol eller computer. Med andre ord, jo flere megabit per sekund internettet kan køre på, desto hurtigere og bedre bliver det.
Dette betyder, at alle i husstanden kan bruge internettet samtidig uden forsinkelser eller afbrydelser, hvilket giver alle en federe oplevelse.
Hvad er bedst til gaming?
Et optimalt internet med en god hastighed er bedst til gaming på grund af lav latency (ping) og hurtige reaktionstider. En forbindelse på mindst 300/300 Mbit/s anbefales for at sikre en jævn spiloplevelse uden forsinkelser.
Her er fibernet er også et bedre valg end almindeligt bredbånd, hvilket reducerer risikoen for afbrydelser under spil. Med fibernet på 300/300 Mbit/s eller mere kan flere personer i husstanden spille online samtidig, streame videoer og bruge andre enheder uden at påvirke spillets ydeevne.
Hvad koster det at få etableret fibernet?
Fibernet pris for installation og etablering af fiberbredbånd afhænger helt af, hvor meget der skal bygges ud, eller om der skal nedgraves kabler i fortovet ved boligen. Hvis der allerede er nedgravet kabler ved hovedgaden eller vejen, kan du nemt koble dig på fibernetværket.
Det bedste, du kan gøre, er at kontakte din internetudbyder i dit lokalområde og høre, hvilke muligheder der er. Det er nemlig ikke sikkert, at du skal betale for installation.
Her finder du priser for etablering af fibernet:
Fastspeed:
Oprettelse med op til 30 meters gravearbejde koster 1.149 kroner. Prisen kan variere afhængigt af, hvilken internetudbyder der er etableret i området. Prisen for ekstra gravning pr. meter kan løbe op i 450 kroner.
Hiper:
Oprettelse med op til 30 meters gravearbejde koster 399 kroner. Hvis der skal graves yderligere, er prisen 450 kroner ekstra pr. meter.
Telenor:
Ifølge Telenor er det gratis at få etableret fibernet. Der kan dog være krav om teknikerbesøg, og derudover koster det 200 kroner pr. ekstra meter.
Telia:
Oprettelse med op til 30 meters gravearbejde koster 999 kroner, og prisen kan variere afhængigt af, hvilken internetudbyder der har rettighederne til fibernet på adressen.
Norlys:
Oprettelse eller etablering med op til 30 meters gravearbejde koster 999 kroner. Herefter ligger prisen på 500 kroner pr. ekstra meter.
YouSee:
Oprettelse eller etablering med op til 30 meters gravearbejde koster 999 kroner. Hvis der skal graves yderligere på adressen, koster det 399 kroner ekstra pr. meter.
Tænk over hvor mange Mbit du skal bruge
Når du skal vælge internetforbindelse, er det vigtigt at tænke over, hvor mange Mbit du har brug for. Hvis du primært kun surfer på nettet, tjekker e-mails og streamer musik, kan en lavere hastighed, som 50-100 Mbit/s være ganske fint.
For husstande med flere personer, der streamer video i HD eller 4K, spiller online spil og arbejder hjemmefra, anbefales højere hastigheder på 300 Mbit/s eller mere.
Tænk også på det økonomiske aspekt, jo hurtigere internet du ønsker, desto mere vil det koste. Det ville være ærgerligt at betale 100-200 kroner ekstra om måneden for en hastighed, du reelt ikke har brug for. Gå derfor en hastighed, der matcher dit faktiske behov for at spare mest muligt.