Installering af bredbånd

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Installering af bredbånd er faktisk ikke så kompliceret, som mange går rundt og tror.

De fleste har efterhånden en smartphone og har adgang til internettet via mobilt bredbånd, og den vej etableret en internetforbindelse.

Ligesom 90% af den danske befolkning er du afhængig af adgang internettet til en række forskellige opgaver, lige fra at holde kontakten med venner og familie til at streame film og tv-serier, og i arbejdsrelaterede opgaver.

Denne korte guide kan vejlede dig i, hvordan du installerer bredbånd i hjemmet uden der behøver være en fagmand i nærheden.

Internet banner

Første skridt til internetadgang 

Inden første skridt skal du naturligvis have bestilt et internetabonnement med fibernet eller bredbånd.

Før bestillingen er det en god ide, at sammenligne fibernet priser og bredbånd priser, og se hvad der bedst kan betale sig for dig.

Efter bestilling bør du modtage en pakke med det mest basale udstyr for at få forbindelse med bredbånd. Vi har delt artiklen op i afsnit, så det bliver overskueligt.

1 – Modem

Et modem får du tilsendt via den internetudbyder du har valgt, og er den enhed som konverterer dit hjemmets elektriske signal til et digitalt signal, der kan sendes over internettet.

Modem
<em>Her er en nyere trådsløs modem fra TDC<em>

Det kaldes med andre ord ADSL udstyr, og er et modem med indbygget router som sender elektriske signaler over telefonnettet, og skaber forbindelsen til internettet.

2 – Strøm og ethernet kabler

Det medfølger i pakken med modem og skal indsættes bag dit modem, og kablet videreføres direkte og telefonstikket eller tv-stik.

Strøm og ethernet kabler
<em>Vigtigt at både netværks og ethernet kabler er sat korrekt<em>

Dit modem er typisk et DSL/ADSL modem, som kobles direkte med et telefonkabel. Der er også kabelmodem som tilsluttes til internettet via kabel tv kabel.

Hvilken løsning du skal have, bør være afhængig af hvordan forholdene er i din bolig, og dette skal du have afklaret med din kommende internetudbyder. 

3 – Router

Den fremsendte modem med indbygget router fungerer fint, hvis du hele tiden er i nærheden.

Router
<em>Her er en standard modem med inbygget router fra TDC<em>

Men bor du i større hus med flere etager anbefales at du bruger køber en ekstern router, fordi den giver dig en langt bedre dækning og kan nå helt ud til boligens ydre spidser, eller endda kan skabe en god forbindelse til internettet i haven. 

4 – Adgang til strøm

Når du har fundet et godt sted i hjemmet, skal du tilslutte ethernet-kablet fra modemmet til hovedstikket og dette gøres med telefonstikket.

I den anden ende af telefonstikket (DSL port) som typisk er i grå farve tilsluttes modem. Derefter skal du bruge strøm kabel til routeren og sætte den i den nærmeste stikkontakt.

5 – Lys i modem 

Dit modem skal nu tændes, og vent et minut eller to på, at alle de grønne eller blå lys tændes og dioderne SKAL lyse konstant i fronten af modem.

Lys i modem
<em>Dioderne bagved kan blinke men foran skal der være fast lys<em>

Alt afhængig hvilken type modem med indbygget router der er tale om, følger der en slavisk introduktion som nøjagtigt fortæller hvilke lys der skal være tændt, før du kan gå videre til næste proces.

6 – Wifi aktivering

Nu er du kommet i den sidste proces af installering af bredbånd, og skal skabe adgang til wifi netværket.

TIP! Den rigtige Wifi forbindelse og opsætning kan øge dit internet i huset betragteligt, hvor hele familien på samme tid kan streame og game spil.

Wifi netværket er trådløst og præinstalleret med både navn og netværkskode, som du meget gerne skal have fået med. Kode og netværksnavn kan også stå på kassen eller på bagside af routeren.

Når du første gang logger dig på wifi netværket, skal du altid indtaste den kode som følger med, og det er uanset hvilken enhed du logger på netværket med.

Hvad koster installering af bredbånd?

I Danmark findes der bredbåndsudbydere, der giver dig gratis oprettelse som ny kunde, og så findes der udbydere der tager en oprettelsesgebyr.

Et opstartsgebyr kan være alt fra 99 kr – 399 kr, og her kan der også længere bindingsperioder.

Derfor kan det altid betale sig, at sammenligne bredbånd, fordi det kan hurtigt kan løbe op i større beløb end først antaget. 

Vær også opmærksom på det udstyr, der bliver sendt. Modem med indbygget router skal helst være med det nyeste trådløse WiFI-6 der kan opnå meget store hastigheder helt op til 10.000 mbit/s